Йордан Иванов пред "Марица": Първо да се оптимизират разходите, после нов дълг

Вестник "Марица"
6.3.2024
3.12.2020
публикация в
Йордан Иванов пред "Марица":  Първо да се оптимизират разходите, после нов дълг
Източник
Йордан Иванов пред "Марица": Първо да се оптимизират разходите, после нов дълг

Коментар на общинския съветник Йордан Иванов пред в. Марица по повод намеренията за нов дълг

СПОДЕЛЕТЕ

Темата за нов общински дълг изисква широка дискусия - какви са приоритетните обекти за Пловдив, в какъв размер, при какви лихви и срок за погасяване ще се взимат парите. На всички тези въпроси трябва да има ясни и конкретни отговори, за да не се направи поредната грешка с напразно похарчени средства.

Първият въпрос, който аз задавам, е защо пътната инфраструктура на Пловдив не е получила финансиране от държавния бюджет? Кметът Здравко Димитров дойде в управлението на града като човек на Бойко Борисов и на ГЕРБ. Къде са обаче парите за ръководената от него община? И защо пловдивчани трябва да задлъжняват за пореден път, преди да сме изплатили старите заеми?

Считам, че преди да се увеличи общинският дълг, редно е да се оптимизират бюджетните разходи. В Пловдив на бюджетна издръжка са 30 000 души, една трета от които са на издръжка на Общината. Според мен задължително трябва да се види как могат да се намалят тези разходи.

Надявам се, че при обсъждането на проектите и нов заем кметът няма да изключи съветниците от Демократична България, както вече веднъж го направи.