Йордан Иванов пред ПОД ТЕПЕТО: Само десните могат да наложат прозрачно управление и електронна администрация

Podtepeto.com
6.15.2020
23.10.2019
публикация в
Йордан Иванов пред ПОД ТЕПЕТО: Само десните могат да наложат прозрачно управление и електронна администрация
Източник
Йордан Иванов пред ПОД ТЕПЕТО: Само десните могат да наложат прозрачно управление и електронна администрация

Интервю за ПОД ТЕПЕТО

СПОДЕЛЕТЕ

Йордан Иванов – водач на листа за общински съветници от Демократична България, 66/101

Адвокат. Баща на две деца, председател на ДСБ Пловдив и член на националното ѝ ръководство. В Демократична България ръководи ресор децентрализация и регионално развитие. Йордан е убеден децентралист, защитник на ефективно и прозрачно разходване на общите ни пари. Той води делото и осъди кмета на гр. Пловдив във ВАС за неработещия транспортен проект и разкриването на документите. Разкри над 4000 незаконни партийни назначения в общинската администрация и общинските предприятия. Организира петиция за прозрачен Общински Съвет.

Основният белег на дясното управление е неговата висока ефективност при постигането на резултати с минимален финансов и човешки ресурс. Нашият град се управлява в противовес именно на този основен принцип. Управлява се на тъмно, без публична информация какво върши местната власт, с аналогова, раздута и непрофесионална администрация. Именно поради това, нашите приоритети са свързани с ефективното и прозрачно разходване на общите ни пари и електронно управление със смело реформиране на администрацията.

ЕФЕКТИВНО И ПРОЗРАЧНО РАЗХОДВАНЕ НА ОБЩИТЕ НИ ПАРИ

Пловдивчани не знаят как гласуват общински съветници, които са пратили в местния парламент. Нямат информация за работата на комисиите, техния дневен ред, докладните и кой съветник как е гласувал. А именно комисиите са средището, където се изготвя местното законодателство преди да се гласува в залата на общински съвет.

Общината държи на тъмно над 40 регистъра, които трябва да са публични по закон – от регистър за общинска собственост, регистър за търговски дружества с общинско участие, заповеди за ПУП през регистри за концесии, културни институти разпоредителни сделки и прочее.

Именно поради това, ние поемаме следните ясни и недвусмислени ангажименти пред пловдивчани, че

1 На първото редовно заседание на общински съвет ще предложим ВСИЧКИ ГЛАСУВАНИЯ ДА СТАНАТ ПОИМЕННИ по европейски модел – всеки пловдивчанин има право да знае как гласува неговият съветник;

2 На първото редовно заседание на общински съвет ще поискаме разкриване на документите за транспортния проект, а след това ще предложим общински съвет ДА ПРИНУДИ КМЕТА НЕЗАБАВНО да поиска от фирмата гаранционно отстраняване на проблемите;

3 На първото редовно заседание на общински съвет ще поискаме документите от над 40 регистъра, които община Пловдив КРИЕ, да станат ПУБЛИЧНИ.

4 В рамките на първите 3 редовни заседания на общински съвет ще предложим работата на ТАЙНИТЕ КОМИСИИ в местния парламент, да стане ПРОЗРАЧНА, ПРИ ЯСЕН ДНЕВЕН РЕД с ясна информация КОЙ КАК Е ГЛАСУВАЛ

5 В рамките на 2019 г. ще предложим промени, които предвиждат участие на представителите на легитимните браншови организации в оценителните комисии за обществените поръчки, които провежда община Пловдив. Това ще гарантира по-висока експертиза и прозрачност.

ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ И СМЕЛО РЕФОРМИРАНЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА

Партийните функционери, които са превзели раздутата ни администрация, са проводниците на корупцията в общината. Към момента огромна част от бюджета на община Пловдив отива за партийно зависима, аналогова и непрофесионална администрация. Всяка една власт до момента в Пловдив е разчитала на тези гласове, като ги е купувала с нашите пари. Тази войнстваща посредственост, която цари в община Пловдив доведе до корупция и некачествени публични услуги.

Потърпевшите сме ние, пловдивчаните, а също така и знаещите и можещите в администрацията, които вършат почти цялата работа на партийците. Липсата на конкурентна среда в администрацията, където да се израства според заслуги, а не партийната вяра, свали нивото на публичните услуги до върховна некомпетентност. А достойните и способните така и не успяват да се изкачат на стълбицата на израстването.

Ние имаме много ясна визия за това как следва да изглежда администрацията на града ни – електронна, компактна и професионална, изградена на принципа на знаещия и можещия, а не на послушния и верния.

Поемаме ангажимент към пловдивчани, че ако получим тяхното доверие, в рамките на една година ще реформираме публичните услуги в града, като ги направим електронни. Всяка публична услуга ще стигне до мобилния телефон и компютъра на всеки пловдивчанин. Това ще ни даде възможност непоколебимо да намалим размера на администрацията и да въведем критерий за израстване с оглед на знания, умения и опит, а не с оглед на партийната принадлежност.

КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА?

Само ясно в дясно. Общински съвет следва да гласува всички наши предложения, които ние ще внесем по законоустановения ред. Това ще бъдем момент на самоопределяне от политическите сили дали са готови градът ни да се управлява прозрачно във всички сфери на обществения живот. От сега вярвам, че комунистите не могат да бъдат носител на тази промяна. Те няма как да участват в мнозинството, което ще гласува тези промени, защото БСП никога по никакъв повод не е искала ефективно харчене на публичните пари. За нас е от ключов въпрос как ще реагират силите от център-дясно спектъра и ще подкрепят ли исканото от Демократична България. Нуждаем се от Вашия глас, за да ги принудим да гласуват ясни, точни и конкретни предложения за Пловдив!