Йордан Иванов: За пръв път десницата в Пловдив е толкова силна и единна

Вестник "Марица"
6.3.2024
13.11.2019
публикация в
Йордан Иванов: За пръв път десницата в Пловдив е толкова силна и единна
Източник
Йордан Иванов: За пръв път десницата в Пловдив е толкова силна и единна

Интервю за вестник МАРИЦА.

СПОДЕЛЕТЕ

Г-н Иванов, как оценявате представянето на Демократична България на местните избори?

От една страна, рационално погледнато, Демократична България запазва нивата на своя вот и подкрепа по време на местните избори. Освен това при далеч по-сериозна конкуренция в сравнение с евроизборите през май получихме приблизително същия брой гласове, които се материализират в 4 мандата за Общинския съвет. От друга страна обаче, като човек, който си поставя високи цели, аз не съм доволен от изборния резултат. Демократична България ще изведе причините за това и ще работим в посока да коригираме грешките и слабостите си по време на кампанията. Признавам, както казах още в изборната нощ, че ме е срам пред хората от гражданската квота, които имат преференциален резултат, по-висок от този на почти всички партийни кандидати в листата на Демократична България, но не успяха да влязат в ОбС. Законът е такъв, да - правилата на играта са такива, но в крайна сметка хора като д-р Матеев, доц. Старибратов, адвокат Левашки, адвокат Костов остават извън ОбС.

Какво е вашето обяснение за все по-ниската избирателната активност, която удари дъното за местен вот?

Със сигурност хората са разочаровани от политиците, бавните реформи и най-вече от начина, по който се управлява Пловдив. Тази година имаме рекордно ниска общинска избирателна квота в историята на града ни. Една от причините със сигурност са вечните кандидати, или както ние обичаме да ги наричаме „политици с професия кандидат“. Факт е, че Демократична България не успя да се противопостави адекватно на тези тенденции. В началото на кампанията направихме заявка за балотаж, но не успяхме да го достигнем.

В подобен случай само хората от статуквото биха казали: „Ние бяхме прави в политиките и посланията си, но обществото не ни разбра“. Това никога не е правилна теза. Видимо и Демократична България сбърка някъде в хода на кампанията и не успяхме да допринесем към това активността да бъде по-висока и ще работим в посока да променим това.

Преди 4 години новият кмет Здравко Димитров беше кандидат за поста в местна коалиция, в която участваше и ДСБ, така че предполагам имате поглед над личността и експертизата му. Какво очаквате от г-н Димитров? Ще получи ли кредит на доверие от страна на Демократична България?

Отговорът на този въпрос е много лесен - това с какво доверие ще се ползва той от Демократична България и групата в ОС, зависи изцяло от него. В хода на кампанията ние обещахме няколко безкрайно прости и лесни неща на пловдивчани, заради които ни гласуваха доверие. Точно тях ще следваме в следващите 4 години. Демократична България иска поименно гласуване в ОбС. Това е нещо, от което Иван Тотев бягаше като дявол от тамян през целия си втори мандат. Ако Здравко Димитров каже „да“ на подобна идея и групата на ГЕРБ гласува подобна мярка, която да даде повече прозрачност върху работата на целия ОбС, ако новият кмет разкрие документите от близо 40 регистъра, които Иван Тотев държеше скрити въпреки постановления на Министерски съвет, ако Здравко Димитров разкрие цялата документация за проваления транспортен проект и каже кой е подписал приемо-предавателния протокол, ние бихме подкрепяли неговата политика. При тези условия смятам, че той ще получи кредит на доверие не само от групата на Демократична България, но и от цялата общественост.

Кои ще са основните приоритети пред групата на Демократична България, които ще заложите в дневния ред на новия ОбС?

Това са основните неща, които споменах преди малко, и които сме обещали на пловдивчани.

Първо - поименно гласуване, както вече казах.

Второ - прозрачна работа на всички комисии, където реално се прави предпечатът на всички актове, които се гласуват в ОбС. За тяхната работа в момента пловдивчани не знаят практически нищо.

Искам да отворя една скоба - аз съм поел ангажимент като общински съветник да качвам на страницата си всички документи, до които имам достъп, макар и да няма такава практика към момента.

Трето - разкриването на документите от близо 40 общински регистъра - като тръгнем от картите за паркиране, минем през разпоредителни сделки и концесии и стигнем до общинска собственост. Целият набор от тези документи в момента стои апокрифно скрит и предишната администрация се постара това да остане така.

И разбира се, една кауза на ДСБ в Пловдив от две години, в която постигаме частични успехи, но имаме нужда и от подкрепата на управляващите - незабавно поискване на гаранционно обслужване на транспортния проект в частта му, касаеща градския транспорт.

След като споменахте Транспортния проект, именно осветляването на детайлите от него бяха ваша лична кауза. Какво се случва там?

С абсурдни процедурни хватки ми беше отказано да снимам документите по Транспортния проект. Това доведе до ново дело, което е срещу едноличното решение на местната администрация въпреки недвусмисленото становище на съда за осветляване на документите по сделката да запази всичко, свързано с проекта, извън полезрението на обществото. В момента получихме достъп до част от документите. Най-важният документ - протоколът за приемането на работата за свършена, все още стои скрит. Ние ще искаме от Здравко Димитров да разкрие именно това - да разкрие с подписа на кой служител в администрацията работата на фирмата изпълнител е приета за изпълнена без забележки.

Нека да се върнем към Демократична България. Как оценявате работата между трите партии в обединението на местно ниво?

За мен е важно, че пловдивчани ни подкрепят през тези години, въпреки грешките, които сме допускали. Аз съм готов да призная пред вас това, което казах още когато бях избран за председател на ДСБ в Пловдив. Автентичната десница чрез своите бивши представители в града, които за радост вече не съществуват в политически живот на Пловдив, носи голям грях към своите избиратели. Считам, че лицата, които днес са представители на дясното в града, и пътят, който изминахме, по някакъв начин свалят тази тежест. ДСБ мина през много коалиции и обединения, но днес сме част от Демократична България, която е трайно политическо формирование, в което отношенията между трите партии са на високо ниво и има голямо доверие между партньорите.

Йордан Иванов е адвокат, общински съветник, баща на две деца, председател на ДСБ Пловдив и член на националното ръководство. В Демократична България ръководи ресор децентрализация и регионално развитие. Йордан е убеден децентралист, защитник на ефективно и прозрачно разходване на общите ни пари. Той води делото и осъди кмета на гр. Пловдив във ВАС за неработещия транспортен проект и разкриването на документите. Разкри над 4000 незаконни партийни назначения в общинската администрация и общинските предприятия. Организира петиция за прозрачен Общински Съвет. На изборите 2019 г. взе най-висок преференциален вот от цялата листа.