Зелената енергия не е научна фантастика за милионери, а практично решение и пести пари на данъкоплатците

Йордан Иванов
2.21.2022
12.2.2022
публикация в
Зелената енергия не е научна фантастика за милионери, а практично решение и пести пари на данъкоплатците
Източник
Зелената енергия не е научна фантастика за милионери, а практично решение и пести пари на данъкоплатците

Каменните кариери в Белащица и протестите, инвестицията на Областната администрация в собствена соларна централа, спорните идеи на Община Пловдив за поскъпване на билетчето на "синя зона", Околовръстният път на Пловдив – това са част от темите, които обсъдихме в ефира на “Пловдивска обществена телевизия” с уважавания Евгений Тодоров.

СПОДЕЛЕТЕ

Ето акценти от разговора:

Ново нарушение в Белащица:

Проверка установи, че на държавна земя са складирани огромни количества инертни материали – без разрешение за това. От Агенцията по горите се опитваха два дни да връчат акт на фирмите с изтекли концесионни договори за това нарушение – безуспешно. Наложи да потърся съдействие от полицията.

Вече е ясно, че фирмите нямат право да добиват материали след изтичане на концесионните договори, спряна е и дейността по трошене на камъни върху частен терен на една от тях заради липса на разрешение и ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда - б.р.), както изисква законът.

Проверките продължават, а с материалите ще се запознае и прокуратура. Ако складираните инертни материали са добити в рамките на концесионния договор, а не след изтичането му, фирмите имат право да ги изнесат.

Предстои среща в Министерството на енергетиката по темата идната седмица.

Смисълът от соларна централа на покрива на Областната администрация

Зелената енергия не е научна фантастика за милионери, а практично и дългосрочно решение за намаляване на сметките за ток. С инсталирането на соларна централа за собствени нужди на покрива на Областната администрация при настоящите цени на електроенергията ще намалим сметките си наполовина, заедно с изплащането на кредит за инвестицията.

Това не са мои разходи, това са разходите на българския данъкоплатец. Онагледяваме как властта може да пести, правим демо за това как кметовете могат да направят анализ на потреблението на публичните сгради, които имат свободен покрив да финансират инвестиция в зелена енергия и да оптимизират сметките за електричество. Има ли разумно обяснение защо това не е сторено до днес?

Наред със соларната централа ще изградим и 2 станции за зареждане на електромобили – със зелена енергия, а една от станциите ще е безплатна и на разположение на гражданите и гостите на Пловдив. Една зарядна станция няма да разреши голям проблем, но ще е символ, че управлението и инвестициите могат да бъдат и целесъобразни. Ще е пример, че не е задължително институциите да харчат нецелесъобразно, а на моменти дори развратно.

Околовръстното шосе на Пловдив и проектирането без визия:

Ситуацията в момента е такава, че има сключени договори, но се оказва, че няма пари за завършване на строителството. Приоритет са трите участъка - Асеновградско шосе - Скобелева майка, Коматевско шосе – Пазарджишко шосе и Пазарджишко шосе – Царацовски надлез, за да можем да завършим ринга.

Проблем е, че проектирането е направено без визия за развитие. Какво значи да Околовръстен път с едно платно с две ленти на втория град в България? Що за безумие е това? В средносрочен план ще търсим решение. Но нека степенуваме – когато човек управлява кризи, вижда какви договори са сключени, но няма пари за тях, единственият му вариант е да оптимизират щетите и вредите.

Транспортът на Пловдив и цената на билета:

Дадох дума, когато встъпвах в длъжност като областен управител, че всяко решение на общинските власти ще бъде обследвано за законосъобразност, докато аз съм на поста. Интересно ми е как управляващите в община Пловдив ще аргументират повишение на цената на билета за автобус, при положение, че превозвачите - в нарушение на договорите си - не предоставят аналитични счетоводни данни, за да се види коя линия е губеща и коя е печеливша?

И второ - що за арогантност е да повишаваш цената билета, когато пловдивчани не използват качествена услуга? Категорично против съм тази мярка.

Да, в един друг свят, при едно друго управление в града, когато пловдивчани се возят в модерни електрически автобуси, движещи се в защитени коридори, когато има буферни паркинги, когато мотивираме пловдивчани да слязат от автомобилите, защото има качествена транспортна услуга, може да се повиши цената на билета. Днес това е нецелесъобразно.

Как да накараме пловдивчани да слязат от колите, когато се инвестираха 14 млн. лв. в транспортен проект и той не работи и до днес?

Качественият обществен транспорт е лекарство за множество проблеми, в това число чистотата на въздуха, презастрояването. С качествения транспорт идват и инвестиции – проучванията показват, че 1 евро инвестиция в добър обществен превоз се възвръща x2 в икономиката на града за 4 години.

По-скъпа “Синя зона”? Не, реформа

Не виждам повод и за повишение на цената на паркирането в “синя зона”. 80% от приходите в общинското предприятие са от пуснати SMS за паркиране. 20% са от талончета за паркиране. Но 80% от разходите отиват за заплати на хора, които късат талончета. Справедливо ли е гражданите да плащат за това? Това положение се лекува през реформа, а не през вдигане на цени.

Приемаме и следим развитието по всички сигнали от гражданите

В Областната администрация вече има служител, който се занимава единствено със сигналите и жалбите на гражданите. Всеки сигнал е добре дошъл и там, където можем да помогнем, а темите са от компетенциите на институцията – се заемаме незабавно. А там, където отговорни са други институции – поемаме ангажимент да пренасочим сигналите. Но няма да сме пощенска кутия, а ще проследим развитието по тях. Ще има постоянен диалог с гражданите.

Вижте цялото интервю, в което Евгений Тодоров ме разходи по цял конспект от теми - и водата на Брестовица, и незаконосъобразните договори за почистване на коритото на река Марица, и за спирането на хартиения документоборот в Областната администрация, и за срещата с генералния консул на Турция в Пловдив: