Анализатор на "Марица" пое юздите на ДСБ

Вестник "Марица"
6.3.2024
7.7.2016
Анализатор на "Марица" пое юздите на ДСБ
Автор на статията
Вестник "Марица"
Последвайте автора

Един млад мъж сам споделя, че е преживял първия си фалит на 22. Но въоръжен с натрупания от този неуспех опит, става консултант по еврофондовете. Което не му пречи да ги критикува и да твърди, че в усвояването им има елементи на разврат. Бори се за прозрачност в работата на Пловдивския общински съвет и внесе петиция заседанията му да се предават онлайн. Но в подписката липсват единните граждански номера на подкрепилите я пловдивчани, което я прави процедурно проблемна.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Вестник "Марица"
СПОДЕЛЕТЕ

Вълнува се  от политика от малък и макар че е все още на 29 (на 30 ще стане след дни), не е от онези млади хора, които реагират с досада на разговора за досиетата или за съдбата на паметника Альоша. Това са някои от частите на пъзела, които редят личността на новия лидер на ДСБ-Пловдив Йордан Иванов. Липсващите елементи ще станат ясни с времето, защото той пое партията с амбицията да я превърне в първа политическа сила в Пловдив. И да докаже, че в тъмносините редици може да има не само беловласи реститути, а и млади хора като него.

Формулировката за „първия фалит" принадлежи на самия Йордан Иванов и психолингвистиката би казала, че това изказване съдържа идеята,  че може да има и още банкрути. Но Йордан Иванов далеч не излъчва неувереност. Напротив, в професионалната си сфера на дейност и политиката той оставя впечатлението за самочувствие на границата на самонадеяността. Иначе вероятно не би бил толкова млад - не на години, а като вътрешно усещане.

Завършил е Френската гимназия в Пловдив, след това право. Не е работил като адвокат, съдия или прокурор, но юридическите му познания са част от успешната му реализация като консултант по усвояването на европари. Наскоро нашумя с анализите си във вестник "Марица" и други медии, в които обясняваше, че евросредствата спират иновациите и не развиват регионите, изкривявайки пазара. С аргумента, че разчитайки на фондовете от Европа, кметовете  отказват да развиват регионите си по начин, различен от субсидирането, и така се реализират абсурдни проекти, от които просто се усвояват едни пари, а дългосрочният ефект е никакъв. И не на последно място са финансовите корекции, които цъкат като бомба със закъснител и са изправили на ръба на фалита не една община. Звучи малко странно от устата на човек, който сам заработва парите си като консултант точно в тази област. „У нас се формира една изкуствена среда, в която хората работят и изкарват пари, това е чудесно. Аз също го правя. Но на макроравнище има базисен проблем, защото в центъра на усвояването стои отчетността, а не ефективността на парите", обяснява Йродан Иванов. Иначе казано, за да получиш пари по европроект, е нужно да го спечелиш и след това да докажеш с документи, че си го реализирал, покривайки критериите на европейската бюрокрация. А в тези документи въпроси за смисъла на свършеното не се задават. Затова и той обобщава отношението си към евросредствата така: „Незаинтересоваността от продукта на европарите е пътят към разврата с тях".

Йордан Иванов не е членувал в друга партия, освен в ДСБ, в която влиза преди 7 години. До момента не е заемал ръководен пост, ако не се брои, че дни преди да оглави пловдивската структура на организацията, стана ръководител на националния клуб „България на регионите" към ДСБ. Казва, че е израсъл в семейство, в което постоянно са се водили политически дебати, и е научен сам да прави своя избор. „Родът на майка ми е автентично десен, в рода на баща ми има и хора с леви убеждения. Но аз съм убеден антикомунист", обобщава възгледите си новият пловдивски лидер на ДСБ. И въпреки младостта си счита за важен разговора за миналото, защото за него той не е доведен докрай. „Ние не успяхме да загърбим миналото, у нас не се случи лустрацията. И най-голямото доказателство, че разговорът за социализма не е загърбен,е Корнелия Нинова, която поднесе цветя на паметника на Тодор Живков, при положение че българският парламент е обявил комунистическия режим за престъпен", твърди Йордан Иванов.

При последното посещение на Радан Кънев в Пловдив хората, дошли да го чуят, поставиха въпроса за паметника Альоша - отколешен трън в очите на крайните антикомунисти. „Личната ми позиция е, че всички комунистически символи трябва да бъдат събрани на едно място. Сегашното ръководство на общината обаче не дава индикации, че мисли какво да прави с Альоша, което е притеснително. Не знам дали на този етап демонтирането му е реализируемо.  Но това е  един от въпросите, които тепърва ще обсъждаме в ДСБ, след като чуем мнението на пловдивчани, защото е факт, че много от тях в момента не се интересуват от този въпрос", казва Иванов.  

Обяснява отдръпването на хората от политиката с факта, че много пъти в най-новата ни история десни хора са били подлъгвани от на практика леви партии, маскирани като десни. „Например ГЕРБ често пъти изповядва леви политики.НДСВ също бяха част от подмяната, но за тях е сигурно едно - те вкараха чалгата в политиката. Разбиха двуполюсния модел, за което има различни мнения, но за чалгата е сигурно. От НДСВ излязоха Бойко Борисов и Делян Пеевски", изрежда Йордан Иванов и подчертава, че на този етап говори от свое име, а не излага позиции на ДСБ.

С това си отношение към ГЕРБ той има мандат да води преговори за формиране на нова група в Общинския съвет и започва серия от срещи с местните ръководства на партиите от Реформаторския блок. „Изключително объркваща е ситуацията. ДСБ е част от Реформаторския блок, който не е единен политически субект, а съветниците ни са в една коалиция, която носи името на областния управител, който е член на ГЕРБ, а изгради кампанията си с говорене анти ГЕРБ. Трябва да седнем с партиите от блока и да изговорим всичко това, защото не може ДСБ да става жертва на конфликта между Борисов и Цветанов и между Здравко Димитров и Иван Тотев. Това е абсурд, няма да го допусна", зарича се предводителят на пловдивските десебари.

Отказва да коментира дали подкрепата за Зико на местните избори е била грешка, и обяснява, че за него е важно, че кампанията е преминала в анти ГЕРБ риторика, а после е била дадена подкрепа за същата партия. „ДСБ в Пловдив е част от властта.  В личен план аз съм критик на това, което се случва в последните месеци в града - например да се пълни бюджетът с вдигането на таксата за Синята зона.Не виждам политики, които да изведат Пловдив напред,категоричен е Йордан Иванов.

Критикува сегашния модел на управление на града  и защото човек не може да следи в интернет сесиите на Общинския съвет. Затова и поиска местният парламент да разгледа петицията му заседанията да се предават онлайн. Не вижда проблем в това, че подписите не вървят в комплект с ЕГН-тата на застаналите зад идеята. „Не съм оператор на лични данни, не съм искал да събирам ЕГН-та. Това беше една гражданска инициатива, подкрепена от няколкостотин пловдивчани, сред тях и 23-ма съветници, което е почти мнозинство. Не виждам защо, след като Народното събрание, Столичният общински съвет и ЦИК излъчват онлайн, и тук да не стане така", коментира казуса Иванов.

В двете седмици, откакто е поел лидерството на ДСБ под тепетата, води разговори очи в очи със свои връстници, убеждавайки ги, че има смисъл да станат партийни членове. Защото крайната му цел е да изведе ДСБ на първа позиция сред партиите в Пловдив. Не вижда нищо нереално в това и не се чувства застрахован от грешни стъпки. „Младостта предизвика грешки, това е аксиома. Затова разчитам на опита на хората в ДСБ", откровен е новият партиен лидер.