В ОП Чистота са направени 1183 назначения в нарушение на закона

ДСБ
6.15.2020
26.4.2017
В ОП Чистота са направени 1183 назначения в нарушение на закона
Автор на статията
ДСБ
Последвайте автора

Водени от убеждението ни, че институциите в гр. Пловдив трябва да функционират прозрачно, и в продължение на усилията ни против партийните назначения в града ни, преди почти половин година попитахме ръководството на община Пловдив за реализираните назначения в общинските предприятия за периода 01.2011 – 08.2016 г. Ръководството на общината отказа да даде информация. Заведохме дело в съда и осъдихме администрацията в общината Пловдив, защото вярваме, че битките трябва да се водят до край. По този начин съдът принуди Кмета да разкрие тези данни пред гражданите на Пловдив.

МАТЕРИАЛ ЗА:
ДСБ
СПОДЕЛЕТЕ


Наш екип в момента продължава да обработва данните, но до тук от получената информация става пределно ясно, че 1183 назначения от 01.01.2011 г. до 15.08.2016 г. в ОП „Чистота“ са ставали непрозрачно, в нарушение на законодателството на Република България. Това са назначения на партиен принцип, които са правени на тъмно и заради които системно е нарушавано българското законодателство. Общинските предприятия имат задължението да обявяват свободните работни места в Агенция по Заетостта, за да може всички незаети, заинтересовани лица да бъдат информирани за съответната вакантна позиция. Ръководството на ОП Чистота е нарушило това свое задължение 1183 пъти, за да може да назначи кадри, на чиито глас управляващите разчитат по време на избори.

Общинските Предприятия в гр. Пловдив са се превърнали в център за скрито купуване на гласове чрез партийни назначения с парите на пловдивчани. Това е една порочна практика, добре позната на обществото и решаването на този системен проблем минава на първо място през прозрачната работа на институциите в нашия Пловдив.

Във връзка с това погазване на закона:
1. Настояваме незабавно Кметът на Пловдив Иван Тотев да назначи проверка в ОП „Чистота“, която да установи извършените нарушения и след като те се потвърдят да поиска оставката на Директора на ОП „Чистота“ със същите плам и енергия, с които бранеше даването на пловдивския панаир на олигархията в лицето на Георги Гергов;

2. Настояваме ОбС Пловдив и ръководството на общината да предоставят на пловдивчани  в най-кратки срокове информация дали е нарушавана процедурата при назначенията в другите общински предприятия в Пловдив.  
3. Ще внесем сигнал в правна комисия към ОбС Пловдив.
4. Наш екип продължава да търси нарушения, касаещи скрито купуване на гласове с парите на пловдивчани.

ДСБ в Пловдив се обявяваме категорично против продължаването на порочната практика с партийните назначения и безкрайното раздуване на администрацията на всички нива, включително и щатните разписания в общинските предприятия. Тази практика води до неефективно изразходване на и без това оскъдния обществен ресурс, от една страна поради раздутия щат, а от друга страна поради сгрешените процедури, обслужващи партийни интереси, при подбора на кадрите. Против сме системното нарушаване на установените норми в законодателство от общинската администрация и налаганата дискриминация на партиен принцип, упражнявана върху пловдивчани, когато си търсят работа.

Припомняме, че ДСБ не подкрепи бюджет 2017  с основен аргумент, че това е бюджет на партийните назначения.

Ръководство на ДСБ Пловдив
26.04.2017 г.