НК България на Регионите

Йордан Иванов
2.12.2021
8.6.2016
НК България на Регионите
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

#‎децентрализация‬Здравейте приятели,Пиша публикация за да Ви информирам за нещо важно, което ми се случи миналата седмица. Поех председателството на Национален Клуб България на Регионите. Това е клуб към ПП ДСБ, който се обръща към хората, които имат знанията, експертизата и желанието да променят, но не искат да се занимават активно с политика в партийните централи.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Направих го с абсолютното убеждение, че децентрализацията в истинският й вид е пътят към развитието на регионите в Републиката. Защото в момента повечето кметове са принудени да целунат пръстена на някой министър, за да получат пари за региона си. Кметовете са напълно зависими от централната власт и това трябва да се промени.

Какво смятам, че е важно да се каже "в началото":

- Най-развитите страни в ЕС, които предлагат най-високо качество на живот са децентрализираните. Без изключение!

- Централната власт трябва да се откаже от ножа и хляба и да ги даде на местната власт, за да решава проблемите си сама на място;

- Регионите не могат да бъдат развити САМО И ЕДИНСТВЕНО чрез еврофондове. Това се доказа практически последните няколко години. Те могат да бъдат полезни, но не трябва да бъдат разглеждани като единственият начин за развитие на общините в страната.

- Конкуриращите се общини, второто ниво на местно самоуправление и повече реални правомощия/отговорности в ръцете на кметовете, контролирани от обществени съвети, ще осигурят истинско развитие на регионите в страната.

Какво следва?

То вече започна дори....обадиха ми се много хора от страната, на които им благодаря.

- Ще направим ясна стратегия за децентрализация на страната, която ще бъде изработена от видни неполитизирани децентралисти, ползвайки и международна експертиза. После ще я предоставим на НР на ДСБ, от което ще искам пълна подкрепа за одобряването и популяризирането й.

- Ще приемем нови членове;

- И тъй като обичам конкретните резултати, а не големите думи, ще започнем да реализираме различни инициативи в страната, които ще са пътят към голямата ни победа.

Ще бъда наистина щастлив, ако сте усетили поне 1/3 от емоцията ми.

п.п. Ако сте се усетили и че статуквото ще изпищи при мисълта за това, че трябва да се откаже от правомощията си и да ги прехвърли на кметовете и обществените съвети, пак ще бъда щастлив :)

С благодарност,

Данчо