Законопроект: 20 на сто от местните данъци и такси ще остават в районните кметства

Йордан Иванов
2.12.2021
9.12.2022
Законопроект: 20 на сто от местните данъци и такси ще остават в районните кметства
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Преди изборите обещах да работя за реформа във финансирането на общините. Първата крачка, която засяга градовете с районно делене, след които е Пловдив, е факт. Обещанията се дават, за да се спазват!

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Изменения в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат 20% от местните данъци и такси от съответен район да остават в същата районна администрация, внасяме заедно с колегите от "Демократична България".

Това предложение засяга единствено общините с районно деление - Пловдив, София и Варна.

Районните администрации в трите големи общини са второстепенни разпоредители на бюджет и се ръководят от избрани от хората кметове. Те дават обещания, които трябва да могат да изпълнят. Вместо това, днес годишният финансов недостиг на всяка районна администрация е точно толкова, колкото кметът на общината реши. Свидетели сме на не един случай, когато дадени райони в големите градове са умишлено дискредитирани по политически или други причини, а това не е правилно, защото приносът на всеки един данъкоплатец във всеки един район, има строги измерения. А това, което гражданите трябва да виждат като резултат от своя принос, е изграждането на пътища, паркове, тротоари и др. в собствения им микрорайон. Това ще доведе до конкретни резултати от събирането на местни данъци - ще повиши удовлетвореността от събраните налози.

Районните кметове са натоварени с множество задължения, за които обаче не е осигурен финансов ресурс. По този начин, развитието на всеки един район в една от трите големи общини може да бъде бламирано за сметка на друг. Измененията в закона ще прекратят тази порочна практика.

Направеното предложение е много важно за районните администрации.  Принципът на заслуги е стимул за привличане на повече бизнес във всеки един район. Защото колкото повече работи един кмет и неговата администрация, толкова повече пари ще остават в съответната районна администрация. И това вече няма да зависи от кмета или от общинския съвет.

Децентрализацията на ниво райони е оправдана от гледна точка на критериите за брой население и гъстота. Колкото повече население - толкова повече приходи. Толкова повече и инвестиции.

Текстовете по законопроекта са разработени от Димитър Божилов, кмет на район "Триадица" в Столичната община. Благодаря му за активността!