Соларна централа за собствени нужди на областната администрация - дългосрочно и "зелено" решение за сметките за ток

Йордан Иванов
2.12.2021
8.2.2022
Соларна централа за собствени нужди на областната администрация - дългосрочно и "зелено" решение за сметките за ток
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Какво показват разчетите, колко струва и защо инвестицията е рентабилна, дори настоящите цени на електроенергията да спаднат наполовина

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Областната управа на Пловдив ще бъде първата сграда на държавна администрация в областта със соларна централа за собствени нужди и 2 броя зарядни станции за електроавтомобили. Едната станция ще бъде в подземието на Областната администрация, другата ще бъде на улица “Младежка” - безплатна, на разположение на гражданите и захранена със “зелен” ток.

За последните 12 месеца Областна администрация - Пловдив плаща средномесечно по 8360 лв. за електричество.

Част от сметката е и заради нецелесъобразно ползване - например не са подменени всички осветителни тела с LED. Още тази седмица ще възложа това да се случи в най-кратък срок.

Но освен че имаме високи сметки за ток, имаме и свободен покрив с площ над 1 декар.

Без да чакаме Националния план за възстановяване и европейско финансиране, защото това ще отнеме време, започваме работа по изграждане на ФОТОВОЛТАИЧНА ИНСТАЛАЦИЯ за собствени нужди без отдаване на енергия в мрежата. Идеята е централата да е с мощност 70 kWp и разположена върху площ от 600 кв. м.

Какво показват числата?

Областната администрация потребява за последната година 128,88 MWh дневна енергия. Базовото производство на централата, която ще изградим, ще е 101,99 Mwh дневно, от които реално ще усвояваме 80,18 MWh енергия за собствени нужди.

Калкулацията с относителна точност в рамките на 1% показва, че 62,21% от електроенергията ще бъде произведена от собствената ни централа. При настоящите цени, средната сметка за електричество на Областната управа ще намалее до 3176,8 лв. Тъй като ще реализираме инвестицията с кредит, е редно и изплащането му да влезе в сметките. Ако вземем кредит от 120 000 лв. при годишен лихвен процент от 2,5%, за 10 г., то месечната вноска ще бъде 1146,32 лв. Този разход, прибавен към намалената сметка за електричество в размер на 3176.8 лв., прави общ средномесечен разход за електричество от 4323,12 лв. Но освен сметка наполовина, Областната администрация ще получи и нов актив – фотоволтаична централа.

Размерът на инвестицията, срокът и лихвата по бъдещ кредит са условни, но близки до реалността на пазара и са достатъчно надежден ориентир, че инвестицията е повече от смислена. Примерните разчети сочат, че инвестицията е оправдана, дори цената на тока да падне до 300 лв./MWh.

Няма да изградим соларната централа върху целия покрив, за да се остави и площ за момента, в който ще е възможно инвестицията да се надгради с европейско финансиране. А и няма смисъл да произвеждаме повече, отколкото можем да потребим.

Извън сметките дотук е още един разход, който и без соларна централа е неизбежен – за подмяна на хидроизолацията на покрива, която е започната да се компрометира.

Какво следва?

1. Стартираме изготвяне на техническата спецификация за обществената поръчка за изпълнител на инвестицията. След това ще обявим прозрачна, публична и състезателна процедура за избор на изпълнител.

2. Ще отправим искане от Министерския съвет за одобрение на заем за изграждане на соларната централа и ще проучим възможностите. Договорът с бъдещ изпълнител на инвестицията ще влезе в сила, когато има осигурено финансиране.

В резултат – Областната администрация ще спести разходи за електроенергия - тоест ще спести пари на бюджета, ще придобие дългосрочен актив, ще е енергийно независима в бъдеще няма да има проблем при евентуално ново поскъпване на енергията. И още нещо важно – ще влезе в крак с 21 век – векът на “зелените” решения в полза на природата, чистия въздух и пестенето на ресурси.