Следващият премиер да даде властта на регионите

Йордан Иванов
6.3.2024
5.1.2017
Следващият премиер да даде властта на регионите
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Нова данъчна система, власт близо до хората, децентрализация – все думи, които предполагат истински лидер да вземе властта и да се откаже от финансовото й измерение.Всички развити европейски държави, без изключение, решават проблемите си близо до хората, през местните общности. Презумпцията за пътуващия дерибей, който решава кое училище, детска градина, болница или път да бъдат ремонтирани, е вредоносна, диктаторска и най-вече не решава проблемите на регионите. Данъчната система в страната не може да остане същата.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

СРИВ НА ДОВЕРИЕ В ПУБЛИЧНИТЕ УСЛУГИ
Българските граждани, българският бизнес възприемат данъка като кражба. Възприемат го като кражба, защото срещу парите, които плащат, българите първо не виждат никакъв положителен резултат, второ виждат мащабни корупционни афери от ранга на КТБ и АЕЦ БЕЛЕНЕ. Няма как малкият бизнес да има доверие в данъчната система, при условие че данъците му отидоха не в създаване на по-качествена среда за развитие, а в далавери за милиарди с отичсления в партийните каси.

ОБРАЗОВАНИЕТО НА ДЕЦАТА НИ
Никой не познава нуждите на българския бизнес за кадри в отделните региони по-добре от самия него и от местната власт. Финансовият ресурс и отговорностите за качествено обучение на децата ни трябва да бъдат отскубнати от Министъра на Образованието и да бъдат дадени изцяло в ръцете на българските общини.

ЧИНОВНИЧЕСКАТА НАПАСТ
България е държава с изключително тежък административен апарат, който е съсредоточен в столицата. Това е така от една страна заради безкрайните партийни назначения, от друга заради свръх централизацията на административните процеси в България. Едни хора, стоящи на бюра в София, няма как да знаят проблемите на Пловдив, Ямбол, Плевен, Добрич и т.н.
Този абсурд доведе до редица нецелесъобразни проекти и задълбочаващи се проблеми в общините. Провеждането на децентрализация ще доведе автоматично и до съкращаване на огромния административен апарат в столицата и изграждане на малки, добре работещи администрации в българските региони. Близо до хората – където им е мястото.

ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ ВЪРХУ ПАРИТЕ
Когато парите се харчат от институция, която се намира във Вашия град, а не от министерство, което е пълно със синекурни длъжности, Вие ще можете да упражнявате реален контрол върху този процес. При истинска децентрализация ще намалее чувствително възможността на държавата да прави безнаказани глупости/престъпления като КТБ и АЕЦ Белене и да връчва на гражданите чекове за милиарди за осребряване. Даже и да се правят глупости по места, местните власти са много по подвластни на контрола на гражданите и няма как да останат безнаказани.

„ИСКАМ ДА ПЛАЩАМ ПО-ВИСОК ДАНЪК“
Големият въпрос е как става това? Факт е, че има общества, които отговарят по този начин на въпроси, зададени на референдум. Едно нещо е еднакво при всички тези държави – огромна част от данъците, които хората плащат, остават на местно ниво.  В Швейцария от 100 франка личен данък само 2 постъпват на федерално равнище - хората са горди със системата си и периодично гласуват за увеличение на данъците - виждат пряко ефекта от това в ежедневието си.