СТЪПКА 1 - Решете какво искате да реализирате с помощта на европари

Йордан Иванов
6.3.2024
2.8.2015
СТЪПКА 1 - Решете какво искате да реализирате с помощта на европари
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Най-големият гарант за Вашия провал с начинанието Ви да финансирате проект със субсидия от Европа е да не знаете какво точно искате да направите. По-точно казано, ако просто искате да вземете европари, но не знаете за какво или си променяте идеите ежедневно – бъдете сигурни, че нещата няма да Ви се случат.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Дефинирането на конкретната идея на проекта и нейните цели е първата стъпка, която трябва да извървите сами. Без помощта на консултант, занимаващ се само с европроекти. Мислете за проекта без да се съобразявате с абсолютно никакви административни пречки, които биха се появили пред Вас, когато дойде време да го реализирате. Съобразете идеята само и единствено от гледището на това как тя ще Ви помогне да си развиете бизнеса или да създадете нов. Не четете сайтове, в които можете да намерите информация за актуални програми. Не четете коментари на хора, които вече са се сблъскали с подобно начинание и не са постигнали успех или обратното. Концентрирайте се върху идеята Ви. Тя може да претърпи промяна, за да може да бъде финансирана като европроект, но това на този етап не е важно. Знаейки точната идея и имайки ясни цели, Вие ще знаете в каква граница можете да варирате и какви жертви може да направите.

Това е изключително важно по две основнипричини.
Първата е, че бидейки наясно с целите на начинанието, на етап подготовка на проекта ще сте наясно какви жертви ще можете да направите и до колко ще можете да променяте проекта, предвид възникналите въпроси за решаване в резултат на административни пречки.
Втората основна причина е, че и най-добрия екип от консултанти да си изберете, ако не сте наясно със себе си и с идеята Ви, те най-малко няма да могат да Ви консултират успешно. А ако наистина са професионалисти, дори няма да погледнат на Вас като на потенциален клиент и ще поддържат комуникация с Вас чисто политически. Без никаква нагласа, че можете да бъдете техен партньор.

И на последно място по ред, но на едно от първите по важност – проектът, който искате да финансирате, е почти задължително да бъде жизнен и без субсидия. Статистиката показва, че огромен процент от успешните проекти са тези, които биха били реализирани и без субсидия, защото имат смисъл за клиента. Това, разбира се, не изключва възможността да подадете проект, който би бил икономически изгоден само при условие на финансова помощ от Европа, но тази тема ще я засегна в някой от следващите съвети, който ще касае решението Ви за кандидатстване и старта на дейностите в тази посока.