СТЪПКА 2 - Проведете първа среща с консултант по европроекти

Йордан Иванов
6.3.2024
3.8.2015
СТЪПКА 2 - Проведете първа среща с консултант по европроекти
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

СТЪПКА 2 – Проведете първа среща с консултант по европроектиВ общия случай определянето на възможностите за финансиране на Вашия проект със субсидия минава през експертно мнение на консултант. За предпочитане е да не полагате лични усилия в посока на това да четете наредби, насоки, стратегически документи и т.н. Това не е Ваша работа. Има хора, които правят това постоянно. Добрите консултанти, чувайки какво искате да реализирате и опознавайки дейността Ви, знаят веднага на къде да се насочат. Големият въпрос е как да изберем добрия консултант?

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Кратко предпроучване

Безусловно най-добрият вариант е някой Ваш колега да Ви препоръча хора, с които е работил. Независимо дали те са във Вашия град или не, срещнете се с тях – това не е пречка за един професионалист да управлява успешно един европроект. Ако не можете да получите такава препоръка от Ваш познат, ползвайте google. Информирайте се онлайн за фирмата, към която проявявате интерес, като вземете предвид колко поддържана им е страницата, с какви клиенти е работила, какви проекти е успяла да реализира успешно и т.н.

Срещи с консултанти

Проведете най-малко 2 първи срещи с различни консултантски фирми, но не повече от 3, защото първо времето Ви е ценно и второ ще получите твърде много различни мнения, което може да Ви подведе в начинанието.
Не е необходимо да имате никаква готовност за срещата извън това да кажете какво искате да правите. На срещата разкажете с какво се занимавате в момента, разкажете каква Ви е идеята (виж СЪВЕТ 1). Бъдете обстоятелствени в рамките на това да обясните какво правите и какво искате да правите. Това е важно, защото добрия консултант, дори и на първа среща, вече реално набира информация затова как да разпише Вашия проект, ако се стигне до там. Да сте подробни е важно и защото цялата информация, която ще сведете до знанието на консултантите по европроекти, ще спомогне те да определят дали сте допустим кандидат, и ако сте, то по коя програма трябва да работите.

След като разкажете за идеята си, чуйте консултантската фирма какво мисли за нея. Оставете консултанта да Ви задава въпроси, които биха спомогнали да му се изясни картината.

Когато чуете възможностите за финансиране на проекта Ви, попитайте какви рискове се крият зад реализацията на плана. Това е ключово важно. Попитайте и как ще управляваме тези рискове.

След всяка първа среща с консултантска фирма остават отворени въпроси. Съвета ми към Вас е, ако виждате, че консултанта е кадърен и успява да „влезе“ във Вашата идея и да разбере проблематиката, да направите втора среща с него, като се ангажирате и Вие и консултанта с конкретни неща:

- Поставяте срокове за изясняване на останалите отворени въпроси;

- Консултанта се ангажира на следващата среща да Ви дефинира възможностите за кандидатстване по европейски програми;

- Консултанта по европроекти преди втората среща да Ви изпрати оферта за работа (ако наличната информация за проекта Ви го позволява);

- Консултанта по европроекти преди втората среща да Ви изпрати и договора за работа;

- Ангажирате консултанта да направи кратък анализ на шанса Ви за успех(ако има налична информация както от Ваша страна, така и от страна на отворени програми). Всеки професионалист в сферата може да изготви такъв кратък анализ. Не е времеемък, а е изключително полезен, защото може да се окаже, че шансовете Ви за успех са минимални.

- Разберете се индикативно кога ще се проведе следващата среща;

От тук нататък Ви остава да изчакате провеждането на втората среща, като съблюдавате за спазване на обещаните срокове и поетите ангажименти от страна на бъдещите Ви партньори.