Ако не искаме да се появи следващият, който раздава пари от джип, трябва да променим публичните финанси

Йордан Иванов
2.12.2021
30.6.2021
Ако не искаме да се появи следващият, който раздава пари от джип, трябва да променим публичните финанси
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Защо София може да има метро и без пари от Плана за възстановяване и устойчивост - но тогава ще се наложи да спре кражбите и да реформира партийната номенклатура. И още аргументи за реформата ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Следя махленския дебат за метрото в София със спомен за участието ми на TED през 2018 г. (линк към видеото в края).

И тогава, и сега, а дано не и в бъдеще, в България НЯМА ПРЯКА ВРЪЗКА между усвоени европари на главата на населението и просперитет, благоденствие и високо качество на живот.

Когато усвояваме пари без акцент върху ефективността от тях, а върху отчетността, крайният резултат изглежда по следния начин:

За 2020 година:

"Проспериращият" Видин усвоява 2410 лв. на човек от населението еврофондове;

"Бедната" Стара Загора усвоява 1708 лв. на човек от населението.

Пак за 2020 година:

Добрич усвоява 7221 лв. на човек от наслението;

Родният ми Пловдив усвоява 1093 лв. на човек от населението.

Но, приятели, знайте, че Костинброд, Малко Търново, Свиленград, Габрово, Хисаря и други общини стремглаво изпреварват с по над 5000 лв. на човек Варна, която усвоява едва 1272 лв. еврофондове на глава от населението.

Какво ще рече всичко това?

На първо място - няма пряка връзка между качество на живот и усвоени европари;

На второ място - не профанизирайте дебата - в картата на българските общини има сериозни дисбаланси и често пъти общините са поставени да работят при неравни условия - една община има равен достъп до еврофондове с друга, но първата има 10 пъти повече жители и 20 пъти по-голяма територия;

На трето място – решението да се финансира ли метро с парите от Плана за възстановяване и устойчивост трябва да е плод на много по-дълбок дебат, а не на предизборна кампания. Част от този дебат е и разговорът за българските региони и хората, които живеят в тях.

На моменти съм толкова отегчен и ядосан да слушам за поредната модернизация на някое отделение във ВМА, докато медиите забравят хилядите лечебни заведения от Шабла до Петрич и от Брегово до Малко Търново. Там живеят хора, които са български граждани и също имат нужда от качествено здравеопазване.

Също толкова отегчен съм, когато стане земетресение в Перник и чуя следната новина по национална медия (това е истински случай): "Земетресение в Перник с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер, в София няма разрушения, а в Перник...." и новината продължава.

Да, приятели, всичко дотук е част от големия разговор за децентрализацията, защото джипката на Бойко Борисов е възможна освен заради самия него, то и заради структурата на публичните финанси в страната. Ако не искаме да се появи следващият, който ще раздава пари от джип, то трябва да променим публичните финанси. И тази промяна е прехвърляне на финансов ресурс и правомощия на най-близката до хората власт – местната власт. Защото:

- Най-близката власт до гражданите най-лесно се контролира;

- Тя познава най-добре проблемите на хората;

- Така е реално възможно гражданското участие при разходването на общите ни пари.

На четвърто място - София може да има своето метро с или без пари от Плана. Проблемът на Йорданка Фандъкова е, че ако трябва да се реализира метро без пари от Плана, то ще е нужна радикална оптимизация на харчовете, реформа на партийната номенклатура, която е на всички нива и най-вече спиране на кражбите.