Вземат ни парите, за да ни ги "подаряват" пред камерите

Йордан Иванов
2.12.2021
17.1.2017
Вземат ни парите, за да ни ги "подаряват" пред камерите
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Делът на местните данъци от всички данъчни приходи в България е 3%, а средната стойност за ЕС е 25%. Това говори само за едно – българските граждани и българският бизнес плащат данъците си основно на национално ниво, а от там:- Чиновници на бюра в София решават кой проблем да бъде разрешен в българските региони;- Един или двама човека в държавата държат в пълна зависимост всички кметове.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

ДА ТИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ И ДА ТИ ГИ "ПОДАРЯВАТ" ПРЕД КАМЕРИТЕ
Пътуващият с ЕГО, който „решава проблеми тук и там“, идва в Пловдив да ми обяснява как „били направили колодрум и зоологическа градина“, а в лошият случай някоя повдигната пешеходна пътека. И в добрият, и в лошият случай на събитието има десетки камери и това е направено с парите на пловдивчани. С парите на работещите хора, с парите на бизнеса. Защо това е възможно? Защото държавата в момента ни прибира парите в София и после пред камерите някой ни ги връща обратно все едно си ги вади от джоба. Или иначе казано,  един премиер прави с чужда пита помен. Аз не приемам някой да взима парите ми и след това да ходи да обяснява, че той ги е дал. Не, не ги е дал той, дали са ги българските граждани.

МИНИСТРИ, ЗАБРАВИЛИ КОНТРОЛНИТЕ СИ ФУНКЦИИ
Ако ПП „АБВ“ си организират национален форум, със сигурност той ще е запълнен с хора, които са професионално ангажирани с МТСП. Ако ПП „ДБГ“ го направят, със сигурност ще има много хора, които работят към МОН. Ако ПП „ГЕРБ“ и ПП „БСП“ го направят, със сигурност ще видите хора от всички министерства и общини. Тук е редно да признаем, че част от тези хора са силно отвратени от факта, че трябва да са там, но присъствието им е въпрос на това да запазят работата си.

Въпросът е как и защо тези хора са принуждавани да присъстват там? Централизацията на власт в държавата дава тази възможност. Министрите и зам.-министрите са излезли от основната роля, която да трябва да изпълняват – контролната, и са се превърнали в разпределители на пари. От назначенията, през осигуряването на бюджет за различни дейности, до изнудване на непослушните по места, всичко това зависи от централната власт.

МИНИСТРИ И ЗАМ.-МИНИСТРИ - РУЧЕИ НА ДЪРЖАВНА ПАРА
3% от данъците в местната власт, а 97% в София на управляващата партия, означава само едно – кметовете в България не могат да дадат на бездомно куче един комат хляб без благословията на този, който управлява. Всеки един зам.-министър е сложен да държи някакъв ресор във ведомството, в което работи, и посреща в кабинета си кметове, които идват да молят за пари. Те молят за парите, които хората от техния град са изкарали и платили в хазната. Ако някой кмет иска да ремонтира дограмата на едно училище, то общината трябва да разработи проект, с който да кандидатства, а после да се моли да бъде одобрена. Ако управляващата партия е от тази на кмета, има някакви шансове. Ако кметът е остра опозиция, шансовете са му нулеви. Драмата тук е, че и в двете хипотези, парите за дограмата са платени от хората, чиито деца учат в това училище. Защо парите трябва да ходят в София и да бъдат разпределяни на партиен признак, когато могат да остават в населеното място, където са изкарани? Как защо….защото управляващите искат да бъдат разпределяни на партиен признак.

ЗА ОПАСНОСТТА ОТ МЕСТНИ ФЕОДАЛИ
Решението на посочените по-горе проблеми е едно единствено – децентрализация на публичните финанси. Нова данъчна система, при която парите на хората да остават там, където са изработени. Повече за това можете да прочетете тук, тук и тук. Сега искам да отговоря на първия и почти единствен аргумент, който чувам против децентрализацията. А именно, че ще се появят местни феодали:

1. Местните феодали са функция на нереформираната съдебна система и когато говорим за тях, винаги трябва да насочваме разговора към съдебната реформа, а не да отричаме децентрализацията като инструмент за повишаване на качеството на живот в регионите.

2. Местните феодали съществуват и в момента. Те са представители на централната власт по места, те са хората, които усвояват парите, отпуснати от София.

Децентрализацията ще даде възможност на свободните и можещите да управляват пари да станат кметове на българските общини. Ако България е децентрализирана, кампаниите няма да се изграждат върху образа на национални политици, а върху способностите на кандидатите да търсят, намират, предлагат и прилагат работещи решения на съществуващи проблеми. Т.е. управленци и лидери в истинския смисъл на думата. А не хора, които са близки до партийните централи и ще могат да целунат пръстена на нечий министър по-бързо от някой друг кмет.